Skuggjägaren – Camilla Grebe | Recension

Omslaget till kriminalromanen Skuggjägaren av Camilla Grebe
Kriminalromanen Skuggjägaren av Camilla Grebe från 2019 är en berättelse med kvinnohistoriska förtecken som sträcker sig mellan 1944 och 2019. Du får följa fyra olika kvinnor som på olika sätt arbetar inom det svenska polisväsendet med att lösa en serie liknande mord som inträffar över ett spann om sju decennier. Skuggjägaren är den fjärde och fristående delen i Grebes bokserie Flickorna och mörkret vars tidigare delar består av Älskaren från huvudkontoret (2015), Husdjuret (2017), Dvalan (2018) och Alla ljuger (2021). Skuggjägaren blev tilldelad Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman samt Skandinaviska kriminalsällskapets pris Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman.

Berättelsen inleds med Elsie som är polissyster i Stockholm 1944. När hon följer med sina (manliga) kollegor ut på ett uppdrag till en lägenhet i Klarakvarteren hittar de en mördad kvinna som har blivit fastspikat i golvet. Mördaren flyr från lägenheten och Elsie blir dödad. I början av 1970-talet sker ett nytt kvinnomord med samma typ av modus operandi i Östertuna utanför Stockholm och Elsies dotter Britt-Marie blir involverad i utredningsarbetet eftersom hon arbetar som assistent på våldsroteln i området. I mitten av 1980-talet sker ytterligare mord med liknande tillvägagångssätt i Östertuna och då är det Hanne som står i centrum. Hon är specialist på gärningsmannaprofilering och har knutits till utredningen. Till sist, år 2019, handlar det om Malin Brundin som är utredare vid polisen och sitter i polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

Jag hade faktiskt inte hört talas om Camilla Grebe innan jag läste den här boken, och alltså hade jag inte heller läst någon av de tidigare delarna i bokserien. Det visade sig inte spela någon som helst roll – inget kändes konstigt eller behövde mer förklaring, allt flöt på bra.

Det mest påfallande med Skuggjägaren är att den förutom att vara en rejält fängslande berättelse handlar om kvinnors ställning inom den svenska poliskåren och i det svenska samhället genom decennierna samt om kvinnors relation till männen runt omkring – eller kanske snarare männens relation till kvinnorna. Även fast berättelsen kanske är ganska förenklad på sina håll för att dess poäng skall komma fram så är det stundtals plågsamt att läsa om den uppförsbacke kvinnor har verkat i genom åren. Är du kille och läser den här boken kommer du säkert att känna dig illa till mods och få dig en tankeställare – har jag betett mig så här illa någon gång? Mot vem? Hur? Varför?

Jag har läst en del deckare genom åren och någonstans kan jag känna mig en smula mätt på alla dessa slentrianmässiga kvinnomord som förekommer. I Skuggjägaren kändes det ändå som att det fanns en poäng med att det var just kvinnor som föll offer.

Skuggjägaren är en helt klart läsvärd kriminalroman även om den lämnar en ganska besk eftersmak. Förhoppningsvis får den i alla fall oss manliga läsare att stanna upp ett ögonblick och reflektera över vårt eget beteende, och kanske kan läsningen bidra till att någonting förändras inom oss – och i samhället – till det bättre. Hoppas att denna recension var till nytta för dig.

Camilla Grebe är född i Stockholm 1968 och har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Hon har jobbat som marknadschef och var även med och grundade ljudboksförlaget Storyside. Hon debuterade som författare 2009 och har sedan dess skrivit över 10 romaner.


Skicka en kommentar

0 Kommentarer