Vad litteraturhistoriker kommer att skriva om den litterära genren influencer-goes-författare i framtiden vet jag inte. Kanske kommer de mest klia sig i huvudet och lägga all tid på att försöka ta reda på betydelsen av alla referenser som nämns stup i kvarten. Vad var Twitter, MeliMeli och Clubhouse? Vem var Linda Lindorff, Christian Grey och Jim Carrey? Hur ser en Goslar, en Snickers eller en Instastory ut? Nä, naturligtvis raljerar jag bara. I den här typen av böcker får man vara beredd på att bli översköljd av en flodvåg av samtida referenser som är bortglömda i morgon. Och faktum är att jag läst böcker i den här genren som varit betydligt värre än vad Alexa är.
Jag har alltså läst Alexa från 2021 av influencern Margaux Dietz (tilläggas bör att boken är skriven tillsammans med Christin Magdu). Jag visste inget om författaren innan jag läste boken. På bokens skyddsomslag kan man läsa att Margaux Dietz är en av Sveriges största mediepersonligheter med nära 400 000 följare på Instagram och över hundra miljoner visningar på Youtube. Det är ju ganska många, det – både följare och visningar. Jag gick in på hennes Instagramkonto (via webben så klart – jag är alldeles för gammal för att ha Instagram) för att se om jag kunde få någon mer klarhet i vad Margaux Dietz gör, men det var mest bilder på henne själv – i vardagsrummet, på ett café eller när hon gör något friluftsaktivt. Det var en och annan bild på en maträtt också. Men bland alla dessa bilder så såg jag henne tillsammans med Sveriges statsminister Magdalena Andersson som såg sammanbiten ut. Jag luskade ut att Dietz leder ett program som heter Partitempen där hon intervjuar alla partiledarna inför valrörelsen. Magdalena Andersson såg dock lite plågad ut på bilden – det kan ju ha att göra med att hon egentligen har viktigare saker att göra än att bli intervjuad, eller så önskade hon sig tillbaka till 1980-talets medielandskap där man blev intervjuad av DN, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och SVT istället för av influencers på Youtube.
Hur som helst: åter till Alexa. Boken handlar om 30-åriga Alexa Klein som (surprise surprise) jobbar som influencer i Stockholms innerstad. Det går bra, cashen rullar in och hon har varit på en audition för ett programledarjobb på TV4. Men aborten som hon nyligen gjorde skaver i medvetandet och relationen med killen Jens är ansträngd. Men när Jens föreslår att de ska resa till Mexiko tillsammans kan det bli en möjlig nystart för förhållandet. I Mexiko är det lyxliv och en hel del sex, men som läsare förstår man tämligen snabbt att den där Jens egentligen inte är särskild lämplig som pojkvän. Väl hemma i Stockholm tas Alexa åt sidan i tullen och hela hennes värld rasar samman när tullinspektören hittar en påse kokain i hennes väska. Alexa förstår ingenting och det dröjer inte lång tid innan det skoningslösa mediedrevet går och Alexa förlorar allt och hamnar på botten. Boken handlar sedan om hur hon lyckas bygga upp sin tillvaro igen – genom att vara stark i sig själv, göra det hon tror på, samt också utforska sin sexualitet. Det där med sexualiteten kanske låter lite långsökt, men boken marknadsförs faktiskt som en erotisk laddad upprättelseberättelse med kvinnlig sexualitet i fokus.
Jag tyckte faktiskt att Alexa var bättre än vad jag förväntade mig. Visst, den är oerhört förutsägbar och bjuder inte på några överraskningar – alla rimliga och orimliga ingredienser finns med: bästa vännen som man kan vara sårbar med, festa med och prata sex med. Där finns också den mytomspunna drömmen om den stora kärleken och romantiken och att i viss mån bli “räddad” av en man (som visserligen kommer lite på skam), den jobbiga mamman, oemotståndliga hunkar med pulserande stånd, kufiska grannar, lyxkonsumtionen, psykopater, vilda festnätter, en hel del dramatik och vändningar samt så klart berättelsens kärna om att själv stå stark mitt i allt det som händer och resa sig från botten och rekonstruera sig själv. Trots detta gav boken ändå en stunds verklighetsflykt och hade en hyfsad framåtrörelse i berättelsen.
0 Kommentarer