Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid | Recension

Omslaget till boken Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance

Den här biografin över Elon Musk hade legat i min bokhylla ett bra tag innan jag till slut bestämde mig för att läsa den. Möjligen hade jag blivit en aning avtänd efter Musks cirkusartade fasoner kring förvärvet av Twitter och senare hans oheliga allians med Donald Trump och lät därför boken bli liggande längre än väntat. Det har dessutom hunnit komma en ny biografi över Elon Musk av Walter Isaacson som jag kanske borde ha läst istället.

Men hur som helst: Nu har jag alltså läst Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid från 2015 av den amerikanska journalisten Ashlee Vance (född 1977). Den berättar historien om Elon Musk från barndomen i Sydafrika till framgångarna med SpaceX och Tesla. Det är naturligtvis en stundtals fängslande berättelse och oavsett vad jag tycker om Elon Musk idag så får jag erkänna att karln är väldigt smart och har ett utomjordiskt driv – han har uppenbarligen lyckats med både det ena och det andra.

I boken kan man läsa om tiden i Sydafrika där Musk var ett begåvat barn som slukade böcker utan dess like. Naturligtvis blev han mobbad i högstadiet (jag återkommer till det) och sedan tog han sitt pick och pack och flyttade först till Kanada och sedan till USA där han tog examen i ekonomi och fysik, Han blev techmiljonär i och med försäljningen av den internetbaserade karttjänsten Zip2 som han var med och grundade. Tjänsten förvärvades av Compaq år 1999 för den nätta summan 307 miljoner dollar. Han var sedan med och startade det som senare blev PayPal som senare köptes av Ebay för den ännu nättare summan 1,5 miljarder dollar. Vid det laget, alltså år 2002, så var Elon Musk ohemult rik.

Boken uppehåller sig sedan ganska länge vid berättelserna om hur rymdföretaget SpaceX och elbilsföretaget Tesla växte fram ungefär parallellt. Det är absolut fascinerande läsning och språket flyter på bra – det är koncentrerat och välskrivet och befriat från trista longörer.

Jag kan naturligtvis bli lite småtrött på den här dramaturgin om en kille som blir techmiljardär och som samtidigt har (eller får) hybris och allt mer börjar likna Tony Montana som bor i något groteskt stort byggnadskomplex och har barnflickor, helikoptrar, livvakter och så vidare. Vi har hört berättelsen åtskilliga gånger, men då har det handlat om en Daniel Ek eller om en Mark Zuckerberg. Och det är väl egentligen först efter att den här boken kom ut som Elon Musk började bete sig som just det där mobbade barnet som ska hämnas: han köper Twitter och beter sig allmänt märkligt, och när han senare slår ihop sina påsar med den fascistiske presidentkandidaten Donald Trump känns det som att Ayn Rand kastar sin kedjerökande skugga över mitt sinne och jag vill bara dra ner rullgardinen och gömma mig under täcket.



Skicka en kommentar

0 Kommentarer